Vacature Meubelmaker

Meubelmaker in Zoetermeer

 • Redactie Zoetermeer
 • 31-01-2024

Meubelmaker in Zoetermeer

Meubelmakers in Nederland hebben een prachtig vak. Wil jij professioneel in het ambacht aan de slag? En heb je aantoonbare ervaring met het werken met hout? Lees dan verder.

Voor ambachtslieden die hun vak beheersen is er volop werk, maar de instroom van nieuwe goed opgeleide ondernemers blijft achter. Daarom leidt de Ambachtsacademie op, op een manier die bij het ambacht past én bij volwassenen die als ondernemer in een ambacht aan de slag willen.

Het leerling-gezel-meester systeem is de manier om een ambacht te leren. Een opleiding van de Ambachtsacademie volg je in het bedrijf van een vakman of -vrouw in jouw regio. Gedurende 1,5 jaar maak je al werkende de vlieguren die nodig zijn om het vak in de vingers te krijgen.

Aanmelden kan als je:

- voltijds beschikbaar bent (5 dagen, 38 uur per week) en
- de opleiding zonder financiële vergoeding of salaris kunt en wilt volgen (of mogelijk met behoud van een uitkering)

Ondernemers zijn graag bereid om iemand op te leiden, als hiervoor voldoende werk beschikbaar is. De arbeidsmarktbehoefte bepaalt dus hoeveel mensen we verspreid over het land opleiden.

Is deze opleiding iets voor jou?

 • Voltijds opleiding
 • Tot ambachtelijk ondernemer
 • Ongeveer 1,5 jaar
 • In de leer bij een meubelmaker
 • In de eigen regio
 • Zonder salaris of vergoeding
 • Mogelijk met behoud van een uitkering

Als meubelmaker ontwerp en maak je meubels op maat uit hout of mdf. Onder 'meubels' verstaan we uiteenlopende vaste en verplaatsbare objecten en voorwerpen. Bijvoorbeeld keukens, inbouwkasten, lambriseringen, tafels, stoelen, kasten en bedden. De meubels die je maakt zijn in de basis van hout, maar kunnen ook andere materialen bevatten zoals metaal, kunststof, glas, textiel of natuursteen.

Je werkt in een atelier of de werkplaats van een meubelmakerij en voor een deel (afhankelijk van het soort meubel) op locatie. In het werk gebruik je diverse machines en gereedschappen om meubels te monteren en af te werken. Het vak vraagt creativiteit, technische vaardigheden en kennis van materialen en technieken. Ook moet je goed kunnen inspelen op de wensen van de opdrachtgever.

Dit ambacht voer je in de regel uit als zelfstandig ondernemer. Dit vraagt ook ondernemersvaardigheden.

De opleiding meubelmaker volg je voltijds in het bedrijf van een ervaren vakman of -vrouw. Tijdens de opleiding ontvang je geen vergoeding. Gedurende 1,5 jaar werk je mee in het bedrijf onder begeleiding van je leermeester. Je gaat gaandeweg steeds meer bijdragen aan de productie en zelfstandiger te werk. Als leidraad gebruiken jij en je leermeester een opleidingshandboek met werkopdrachten. Je bekwaamt je in de sleutelactiviteiten die horen bij het vak van meubelmaker.

Sleutelactiviteiten

 • producten vorm geven
 • meubels vervaardigen
 • onderhouden werkplaats en kennis op peil houden

Tijdens je opleiding doorloop je ook een ondernemersprogramma. Deze bijeenkomsten vinden plaats op een centrale locatie in het land of online.

Je rondt de opleiding af met een gezellenproef. Einddoel van de opleiding is dat je als vakbekwaam meubelmaker een onderneming kunt starten.

Wil jij weten wat je kunt verwachten van de opleiding tot Meubelmaker bij de Ambachtsacademie?

- voltijds beschikbaar zijn (5 dagen, 38 uur per week) en
- in de gelegenheid zijn om de opleiding te volgen zonder vergoeding of salaris (of mogelijk met behoud van een uitkering)

Daarnaast kijken we bij de selectie van kandidaten voor de opleiding meubelmaker naar een aantal aspecten.

Belangrijk is dat je in staat moet zijn in 1,5 jaar het vak dusdanig goed te beheersen dat je als zelfstandig ondernemer in je inkomen kunt voorzien.

Daarom kijken we in ieder geval of je:

 • een goed beeld hebt van het vak dat je wilt leren
 • écht gemotiveerd bent om 1,5 jaar voltijds (38 uur per week) opgeleid te worden tot ondernemer
 • creatief, sociaal vaardig en ondernemend bent
 • conditie goed is

En beoordelen we of je beschikt over:

 • ervaring met het uit hout of plaatmateriaal vervaardigen van constructies of voorwerpen
 • ervaring met het maken van een ontwerp
  Let op: het gaat om hobbymatige ervaring.

Waar leiden we mensen op

We leiden op in bedrijven van meubelmakers die lid zijn van de Coöperatie AmbachtNederland. Het aantal opleidingsplaatsen houdt verband met de arbeidsmarktbehoefte en ruimte die ondernemers hebben om op te leiden.
Functie: meubelmaker Startdatum: 19-01-2024 Ervaring: Ervaren Educatielevel: MBO Contracttype: Vast Salaris: onbekend - onbekend Uren per week: 38 - 38

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met AmbachtNederland via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Zoetermeerkrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de zoetermeerkrant.

Functie:meubelmaker
Startdatum:18-01-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:MBO
Contracttype:Vast
Salaris:onbekend – onbekend
Uren per week:38 – 38

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Stichting Meer Zoetermeer via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Moerkapellekrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de moerkapellekrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

 1. Vacatures Moerkapelle
 2. Meubelmaker Stichting Meer Zoetermeer 18-01-2024

Bekijk ook andere vacatures