Vacature Junior Onderzoeker

Junior Onderzoeker in Rotterdam

Junior onderzoeker Rekenkamer Rotterdam

32-36 uur per week

De stad moet veiliger, schoner en bereikbaarder. Subsidies moeten beter worden besteed. Het gemeentelijk apparaat moet efficiënter functioneren. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van beloften van politici en bestuurders. Maar wat komt ervan terecht? Wil jij dit onderzoeken om zo bij te dragen aan een beter functionerende gemeente? En wil je daarbij dicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld zitten? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wie zijn wij?

De Rekenkamer Rotterdam is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het beleid en bestuur van de gemeente Rotterdam onderzoekt. Wij doen dit ten behoeve van de gemeenteraad die daarmee haar rol kan versterken. Rapporten van de rekenkamer zijn daarmee meer dan onderzoeksverslagen. Ze bedienen het hoogste bestuur van de gemeente en worden gebruikt in het politieke debat tussen raad en college. Ambtenaren gebruiken de rapporten om ervan te leren.

De rekenkamer bepaalt zelf wat zij onderzoekt en hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Daarnaast kunnen de gemeenteraad en het college van B&W om een onderzoek verzoeken, wat ook met enige regelmaat gebeurt. De Rekenkamer Rotterdam werkt naast de gemeente Rotterdam nog voor een aantal regiogemeenten. Dat betekent dat onze onderzoekers ook bij deze gemeenten onderzoek doen, waardoor je nog meer variatie in werkzaamheden hebt.

De onderzoeken van de Rekenkamer Rotterdam kunnen over van alles gaan. Over het verkeersveiligheid, jeugdzorg, risicovolle projecten zoals de verbouwing van museum Boijmans van Beuningen, inkomensregelingen en steunmaatregelen. De variëteit in onderzoeken maakt dat we actief op zoek zijn naar onderzoekers met verschillende achtergronden. Door een zo groot mogelijke diversiteit in ons onderzoeksteam in achtergronden, expertise en levensstijlen zijn wij beter in staat de verschillende onderzoeken interdisciplinair te benaderen.

We werken met veel plezier samen om vanuit een gezamenlijke visie en passie voor de stad Rotterdam tot goede onderzoeken te komen, waar de gemeenteraad op kan bouwen.

Hoe ziet de functie van junior eruit?

Jouw kerntaak is het in teamverband en onder begeleiding verrichten van onderzoek naar gemeentelijke processen, organisatie en beleid. In dat kader verzamel en analyseer je data. Het op de juiste wijze analyseren van deze data is onontbeerlijk voor de kwaliteit van het onderzoek. Naast het analyseren en het verwerken van data ben je ook in staat om met collega's te delen welke informatie relevant is en waarom.

Je draag bij aan het opstellen van de onderzoeksopzet, de formulering van het projectdoel en de gewenste resultaten en de projectopzet. Daarnaast lever je tekstbijdragen voor het eindrapport naar aanleiding van de door jou uitgevoerde onderzoekswerkzaamheden. Je adviseert samen met collega's de projectleider bij het opstellen van procedures en werkafspraken voor (onderdelen) van het project en draagt actief bij in de voorbereiding van het project. Daarbij neem je verantwoordelijkheid voor de projectadministratie.

Als junior onderzoeker interview je deelnemers van het onderzoek. Je onderhoudt ook contact met externen en bouwt een netwerk op. Om hier op de vereiste wijze invulling aan te geven beschik je over de benodigde sociale vaardigheden en mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.

De onderzoeken waar je aan werkt, zijn over het algemeen complex en uitdagend. Deze projecten gaan niet alleen over Rotterdam, maar ook ten behoeve van de aan de gemeenteraden van de aangesloten gemeenten. Je werkt samen met onderzoekers en een (senior) projectleider. De teams zijn klein, de lijntjes kort en er heerst een informele en collegiale werksfeer.

Wie ben jij?

We zijn op zoek naar een startende onderzoeker die met enthousiasme het team van de Rekenkamer komt versterken. Je beschikt over academisch werk- denkniveau. Je hebt belangstelling voor politiek-bestuurlijke, organisatorische en functionele verhoudingen binnen gemeentelijke organisaties. Je bent resultaatgericht en beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.

Om te zorgen dat alle kandidaten op dezelfde manier beoordeeld worden, vragen we je niet om een cv of sollicitatiebrief. In plaats daarvan stellen we alle kandidaten dezelfde vragen, waarmee we zicht krijgen op de mate waarin je aan de functie-eisen voldoet. Besteed voldoende aandacht aan het invullen: dit is de enige informatie waar we je in deze ronde op beoordelen.

Vragen

  1. Kun je aan de hand van een voorbeeld aangeven dat je in staat bent om interdisciplinair onderzoek te doen? Met welke onderzoeksmethoden heb je ervaring? Wat zou je willen leren?
  2. In deze functie zal je veel samenwerken in divers samengestelde teams. Als jij met anderen aan een opdracht werkt, welke rol pak jij dan? Geef een voorbeeld van een situatie.
  3. Een junior onderzoeker moet over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden beschikken. Dat is meer dan alleen foutloos schrijven. Onze rapporten moeten helder en goed leesbaar zijn voor gemeenteraadsleden. Wat zijn zaken waar jij rekening mee houdt als je schrijft? Kun je een voorbeeld geven van een situatie waaruit blijkt dat jij oog hebt voor het publiek waar je mee communiceert?

Gebruik maximaal 200 woorden voor het beantwoorden van elke vraag. Geef bij elke vraag een voorbeeld.

Aanstelling geschiedt voor ten minste 32 uur per week. Het betreft een tijdelijke aanstelling voor een jaar. Bij gebleken geschiktheid kan een verlenging van 2 jaar volgen. Bij de Rekenkamer Rotterdam kun je maximaal 3 jaar als junior onderzoeker werkzaam zijn. Dan heb je het rekenkameronderzoek onder de knie en ben je toe aan een volgende stap. We zijn op zoek naar iemand waar een salaris tussen de €3.558,- en € 5.247,- passend is (schaal 10 van de CAO-gemeenten).

Interesse?

Omdat wij ook bij jou solliciteren, bieden we je de gelegenheid om daarna een informeel gesprek met twee collega's te hebben. Na een positief advies volgt een tweede gesprek, waarin we je vragen een casus uit te werken. Als ook dit vanuit beide kanten naar tevredenheid verloopt, volgt een arbeidsvoorwaardengesprek.

We zien je reactie met belangstelling tegemoet.Functie:onderzoeker
Startdatum:28-05-2024
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:WO
Contracttype:Tijdelijk
Salaris:3558 – 5247
Uren per week:32 – 32

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Unknown via Unknown of Unknown. Of bezoek hun website Unknown.

Deel de vacature:

Redactie Moerkapellekrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de moerkapellekrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

  1. Junior Onderzoeker Gemeente Rotterdam 28-05-2024

Bekijk ook andere vacatures